Много новина у новој сезони

Рагби 13 Првенство Србије

Јуче 27.01.2017. године одржан је састанак Такмичарске Комисије у пуном саставу која је разматрала предлог такмичења за наступајућу сезону. Предлогом је предвиђено да сезона у сениорској конкуренцији траје 33 викенда. Отварање сезoнe биће у последњем викенду месеца фебруара и то утакмицом Ризман Купа. Након тога следи Супер Куп Србије у коме ће ове године снаге одмерити Црвена Звезда и Дорћол. Рагби 13 Првенство Србије почело би одмах након Супер Купа 11/12.03.2017. године.  Рагби 13 Првенство Србије  играло би се по регионалном принципу са 10 клубова укупно. Сви клубови би били подељени у три групе.

Групу север чинили би Раднички Нова Пазова, Нови Београд и Земун или Вождовац. Групу Центар сачињавају Дорћол, Црвена Звезда и Партизан. Најбројнија је група југ у којој би се нашле четири екипе и то: Раднички Ниш, Цар Душан Параћин, Морава Гепарди Лесковац и Соко Врање. Унутар група игра се лига систем свако са сваким двокружно. Након првог круга играју се још три кола. Група Центар игра још један круг, а групе Север и Југ укрштају се између себе, тако да након три кола добију најјачу екипу из те две групе. Та екипа игра у  плејофу са три екипе из групе Центар за титулу Првака Србије. Рагби 13 Првенство Србије освојиће екипа која оствари две узастопне победе у плејофу. Сви клубови ће одиграти од 6 до 10 утакмица у зависности од резултата и у којој се групи налазе. Руководство Федерације чини велике напоре како би обезбедило спонзора за Рагби 13 Првенство Србије по коме би се и ово такмичење звало.

Куп Србије неће се много разликовати од прошлогодишњег формата. Први део биће одигран на регионалном принципу, а од 1/4 финала ће се клубови борити поред Купа и за Штит Србије.

У календару се ове године по први пут нашло се места и за једно клупско регионално такмичење Балкан Супер Лига. Преговори око покретања овог такмичења су у завршној фази. За сада су велики изгледи да у првој сезони ово такмичење има 8 клубова из 5 земаља. Највише клубова, четири биће из Србије (Партизан, Црвена Звезда, Дорћол и Нови Београд), а по један клуб из Босне и Херцеговине, Мађарске, Бугарске и Турске. Балканска Супер Лига почела би у априлу месецу, а победник овог такмичења би био познат почетком новембра месеца.

Новина има и на репрезентативном плану где је свакако најзначајније такмичење Европски шампионат у рагбију 9 који ће се одиграти 24/25.06.2017. године у Београду, за време Конгреса Еворпске рагби 13 федерације.

У рагбију 13 репрезентација ће већ по традицији крајем маја одмерити снаге са Енглеском селекцијом Лајон Хартс, али и са Француском елит екипом Алби. Круна сезоне биће 2. Балкански шампионат у рагбију 13 који је планиран од 4. до 8. октобра 2017. године. Домаћин би поново била Србија, а по први пут очекује се учешће чак 6 репрезентација: Мађарске, Босне и Херцеговине, Бугарске, Турске, Грчке и Србије.

Све у свему очекује нас изузетно занимљива и дуга сезона, која ће кулминирати крајем године када нас на глобалном плану очекује Светски Куп који се ове године игра у Аустралији, Новом Зеланду и Папуи Новој Гвинеји. Када се томе додају јуниори, млада репрезентација и млађе категорије јасно је да ће бити пуно посластица за оне праве љубитеље рагби лиге.

јануар 2021.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Наредна утакмица

About Комесар за такмичење Д. Павловић 735 Articles
Комесар за такмичење Рагби 13 Федерације Србије