Раднички и Партизан у квалификацијама!

Са Партизаном за Прву лигу
Са Партизаном за Прву лигу

У четвртак 16.01.2014 године, одржан је УО Рагби 13 федерације Србије на коме су донесене важне одлуке о систему такмичења у овој сезони. Ових дана биће објављен званични записник са састанка, али док он не стигне, неколико НЕЗВАНИЧНИХ информација,

1. У нову сезону ући ће се са новим легитимацијама. Закон о спорту је изричит да лекарски преглед мора бити унесен у такмичарске легитимације и због тога је неопходно да сви клубови од почетка сезоне 01.03.2014 године, изврше пререгистрацију свих играча. У наредних неколико дана свим клубовима а и на овом сајту биће објављено детаљно упуство за пререгистрацију играча, као и документа која су потребна.

2. Потребно је унапредити организацију утакмица. Убудуће, организација свих утакмица мора бити пријављена Комесару за такмичење, који ће одигравање и резултат најавити на овом сајту. За све утакмице морају  бити одређена службена лица, судије и делегат. Утакмице се не могу играти без присуства доктора и/или физиотерапеута (за млађе категорије).

3. Донета је одлука о систему такмичења у свим категоријама за 2014 годину. У овом посту ћу изнети само клубска рагби 13 такмичења за сениоре:

ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ и ове године играће се у три степена: Прва, Друга и Трећа лига. Распоред клубова по лигама је следећи:

ПРВА ЛИГА: Број клубова је смањен са 6 на 4 и игра се четворокружно, свако са сваким, плус полуфинале и финале плеј офа – укупно 14 кола. Чланови Прве лиге су:

1. Дорћол Београд,

2. Црвена звезда Београд

3. Бјели зечеви Бања Лука

4. Победник квалификационе утакмице Радничи Нова Пазова – Партизан Београд. Утакмица се игра првог викенда у марту у Новој Пазови.

ДРУГА ЛИГА: Ове године друга лига је подељена у три регионалне групе од по 4 клуба и игра се двокружно, плус полуфинале и финале плеј офа – укупно 8 кола. Састави група су:

БЕОГРАД (ЦЕНТАР):

1. Нови Београд

2. Вождовац Беогад

3. Војна Академија Београд,

4. Ташмајдан Тигрови (Београд) – клуб је примљен у члансвто Федерације

ВОЈВОДИНА (СЕВЕР):

1. Поражени из квалификација за Прву лигу РАДНИЧКИ НП/ПАРТИЗАН

2. Војвода Панчево

3. Змај Земун

4. Раднички Београд

ГРУПА ЈУГ:

1. Ниш

2. Соко Врање

3. Морава Гепарди Лесковац

4. Цар Лазар Крушевац

Првак из сваке регионалне групе иде даље у плеј аут са 4-том екипом из Прве лиге. Распоред утакмица у плеф офу/ауту је следећи:

Полуфинале плеј оф:

Прва лига 2 – Прва лига 3

Полуфинале плеј аута:

Прва лига 4 – Друга лига Север 1

Друга лига Југ 1 – Друга лига Центар

Финале пјел аута: Победници Полуфинала Плеј аута

Финале плеј офа:

Прва лига 1 – Победник полуфинала плеј офа

ТРЕЋА ЛИГА има третман развојне лиге и у њој ће такође бити 4 клуба.Игра се једнокружно, са плеј офом између 1 и 2 пласираног клуба а чланови су:

1. Подбара Нови Сад

2. Стари град Београд

3. Полицајац Београд

4. Крагујевац

КУП СРБИЈЕ ове године се игра по нешто измењеној формули, такође заснованој на регионалној подели. У прва два кола играју се регионални купови Београда, Војводине, Југа, Треће развојне лиге и Републике Српске (са по 4 екипе – 2 кола полуфинала и финале). Пет победника регионалних група, као и три Прволигаша (Дорћол, Црвена звезда и Раднички НП/Партизан) иду у 1/4 финала. Статус носиоца добијају три Прволигаша и Победник Купа Републике Српске, који не могу да се састану у 1/4 финалу.

УО није прихватио предлог о увођењу Супер Купа Србије.  Сви клубови морају писмено да потврде своје учешће у такмињима до 31.01.2014 године.

јул 2022.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Наредна утакмица

About Комесар за такмичење Д. Павловић 823 Articles
Комесар за такмичење Рагби 13 Федерације Србије

4 Comments

 1. Ne zaboravi da pored 3 ili 4 utakmice u Prvenstvu ovi klubovi imaju obaveze i u Kupu Srbije, gde ih ceka realno 2-3 utakmice. Kada tu dodamo jos minimun ucesce na 2 turnira u ragbiju 9 stize se do 8 do 10 utakmica.

  Naravno da to nije ni izbliza dovoljno, ali je solidna osnova za neki razvoj. Uz to, klubovi mogu uvek da organizuju neke svoje turnire ili prijateljske utakmice.

  Procena je da klubove iz 2 i 3 lige ne treba previse forsirati i opterecivati zvanicnim takmicenjima. Imali smo prosle godine negativno iskustvo kada jedan broj utakmica nije odigran. Cilj je da se broj zvanicnih utakmica iz godine u godinu povecama, kao i njihov kvalitet. I da broj neodigranih zvanicnih meceva svedemo na najmanju mogucu meru.

 2. Zar nije bolje da se treca liga igra dvokruznim sistemom? Kako te ekipe da napreduju ako su odigrale 3 utakmice + 1 plej of. Razumem ja da ti klubovi nemaju para za neki veliki broj utakmica ali je ovaj broj utakmica mali. Msm da i broj utakmica u drugoj ligi nijee idealan ali dobro i da je odigravanje baraz utakmice trebalo da se igra kao dvomec partizan i pazova su podjednake ekipe a jedna utakmica moze celu situaciju da preokrene u klubovima jer nije isto igrati utakmice sa dorcolom odnosno zemunom i pritom se igra sest utakmica manje, mozda bi bilo malo postenije da se igra dvomec

 3. Interesantna rešenja, ali:
  1. Ua, za dirigovani žreb za plejaut. Protivim se takvom rešenju, i smatram da se na ovaj način favorizuju grupe Centar i Jug. Predlažem da postoji žreb, tj. izvlačenje da se utvrdi ko će sa kim nastupiti u polufinalu plejauta.

  2. Moja lična procena, a MOGUĆE JE DA GREŠIM, da je Stari Grad stabilnija ekipa od Vojvode iz Pančeva. Te treba ostaviti makar kao rezerevno rešenje, da ipak Stari Grad nastupi umesto Pančevaca. Nadam se da grešim i da su Pančevci spremni da odigraju celu sezonu u II ligi.

  • Cilj svih izmena je da dobijemo jeftinije i ravnopravnije takmicenje, zato i ovaj raspored za plej aut.Kad bi bio zreb, onda bi mozda dobili da neki klubovi treba da putuju 1.300 km da odigraju utakmicu, a to nam svakako nije cilj.
   Sto se ticr Starog grada on je prosle sezone koristio dosta igraca Dorcola, sto ove godine nece moci. Zato je u razvojnoj
   ligi jer tek treba da formira svoj tim

Comments are closed.