Још већи изазови у 2019. години

Црвена звезда шампион
Капитен Црвене звезде Војислав Дедић у продору

Протекла 2018. сезона, остаће упамћена као једна од најнапорнијих у историји Српског рагбија 13. Готово невероватно звучи податак да је протекла сезона имала чак 41 такмичарски викенд, што је на корак од нивоа светских велесила Аустралије, Новог Зеланда, Енглеске. Европско Првенство до 19 година, Балкански Шампионат у рагбију 9, Балканска Супер Лига, Репрезентативне утакмице само су део онога што су у тек завршеној сезони могли да виде љубитељи рагбија 13 у Србији. Поред стандардне домаће сезоне, чак 29 клубова или репрезентација из 16 Европских земаља боравило је у Србији од марта до новембра, што је апсолутни рекорд. Дугачак је то списак, лакше је набројати земље које нису биле, али да их ипак поменемо: Енглеска, Француска, Италија, Русија, Ирска, Шкотска, Велс, Украјина, Грчка, Турска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Бугарска, Албанија, Норвешка и Шпанија. Укупно преко 600 људи, који су остварили око 2.500 ноћења у Србији, највише у Београду. Ако се томе додају учесници Годишње Скупштине Европске Рагби 13 федерације, чији је Београд по трећи пут био домаћин, као и два међународна семинара за судије и тренере, број ноћења далеко је премашио цифру од 3.000.

А нова сезона биће још “пакленија”. Отвориће је шампион Црвена звезда и то наступом у Енглеском Челенџ Купу, најстаријем рагби 13 такмичењу на свету, већ 27.01.2019. године. Црвено-бели ће одмерити снаге са Миломом, клубом који је основан 1873. године, најстаријим аматерским клубом на Свету. Уколико прође Милом, што ће бити велики подвиг, али не и немогућ, Звезду ново искушење чека већ 9./10. фебруара. За наступ у Челенџ Купу, Звезда је почела припреме већ крајем децембра месеца прошле године.

Домаћа сезона већ по традицији стартоваће последње недеље фебруара месеца и то утакмицом Ризман Купа. Већ наредне недеље биће додељен и први трофеј у Супер Купу Србије, у коме ће снаге одмерити наша тренутно два најбоља клуба, Партизан и Црвена звезда.

Други викенд у марту месецу резервисан је за почетак 18. Првенства Србије у рагбију 13 за сениоре у коме ће ове године учествовати 9 екипа. У првом делу водиће се битка за четири места која воде у Супер Лигу Србије. Три екипе Црвена звезда, Партизан и Дорћол су већ обезбедили своја места у Супер лиги. Зато ће они бити ове сезоне у А групи, где ће у три кола одлучити ко ће од њих стартовати са три, а ко са два или једним бонус бодом. У другој Квалификационој групи (север) биће Раднички Нови Београд, Црвени Кенгур и Стари Град. У трећој Квалификационој групи (југ) играће Раднички Ниш, Морава Гепарди Лесковац и Цар Душан Силни Параћин. Победници ове две групе састаће се међусобно 31.03.2019. године, а бољи из овог сусрета иде у Супер лигу Србије. Поражена екипа са преостала четири клуба наставиће такмичење у Б лиги. Супер лига се и ове године игра двокружно, а Б лига једнокружно. Шампион Србије добиће се кроз плејоф утакмице и то кроз четврт-финале, полуфинале и финале.

Куп Србије играће се од осмине-финала, по класичној куп шеми.

Трећа сезона Балканске Супер Лиге почеће 6./7.04.2019. Ове сезоне у лиги ће учествовати 14 клубова који ће бити подељени у две квалитетне дивизије А и Б. Од наших клубова у А дивизији биће Црвена звезда, Партизан, Дорћол и Раднички Ниш, као и Црвени Кенгур у Б дивизији. Ипак, то не мора да значи да је ово коначан број наших клубова у Балканској Супер Лиги, јер у случају да неко од пријављених клубова одустане, његово место у А дивизији попуниће Раднички из Новог Београда, односно Стари град или Морава Гепарди у Б дивизији.

Рагби 13 федерација Србије у сарадњи са осталим заинтересованим федерацијама ове године покренула је још једно ново такмичење Континентални Куп. У првој сезони места има за 8 клубова, а игра се по класичном куп систему, четврт-финале, полу-финале и финале. Учешће је понуђено клубовима из Русије, Грчке, Италије, Турске и Украјине. Од наших клубова у овом такмичењу планирано је учешће Црвене звезде, Партизана и Дорћола.

Црвена звезда шампион

Када се томе додају још млађе категорије и репрезентативна сезона у којој је свакако најбитнији 3. Балканско Првенство у рагбију 13 за сениоре, као и планирани први историјски наступ женске рагби 13 репрезентације Србије, јасно је да ће бити много, много обавеза.

јануар 2021.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Наредна утакмица

About Комесар за такмичење Д. Павловић 735 Articles
Комесар за такмичење Рагби 13 Федерације Србије